Atelierul de gătit şi povestit MICII BUCĂTARI

Hai să-ți povestesc cum ne-am distrat și ce am învățat sâmbătă la Atelierul de gătit şi povestit MICII BUCĂTARI

Este primul eveniment organizat de Artelier D, Proiecte pentru copii în parteneriat cu Librăria Bastilia şi restaurantul FruFru, împreună cu Editura Curtea Veche,  în cadrul proiectului FOOD REVOLUTION ROMÂNIA, care face parte din reţeaua FOOR REVOLUTION DAY, iniţiată de Jamie Oliver în mai 2012.

Sinceră sa fiu am fost plăcut impresionată de locația aleasa, restaurantul FruFru.

Chiar știam restaurantul pentru că acum ceva timp am luat masa acolo cu o prietenă dragă Bia.

Recunosc că la acea vreme nu eram atât de înfocată cu mâncatul sănătos, dar mi-au plăcut de pe atunci pentru aerul de fresh care-l emana. Chiar li se potriveste fresh, natural, yammy.

Cel mai tare mi s-a părut faptul că au o gama de produse pe care le-au numit brainfood care include semințe în diverse combinații la prețuri ok, care pot constitui o gustare sănătoasă sau chiar un mic dejun, în locul covrigului și al cafelei atât de consumate.

Hai să-ți spun din ce motive revoluţia mâncatului sănătos, începe cu copiii cei mai mici, de 3-5 ani:

- la această vârstă se diversifică tot mai mult alimentaţia şi copilul face cunoştinţă cu fructele, legumele, preparate mai complexe;
- ofertele culturale şi educative de calitate, concepute pentru această vârstă, în afară de ceea ce se face la grădiniţă, sunt aproape inexistente.

Totul pentru ca aceşti copii să fie în avangardă, ca să refacă un echilibru în ceea ce priveşte dreptul acestor copii la artă şi cultură. Spun artă şi cultură, pentru că atelierele combină gătitul cu povestitul.

Da, îți vine să crezi? La fiecare atelier se va spune copiilor spune şi o poveste, se va  discuta despre ea, și se va descoperi şi o carte, alături de o reţetă gustoasă. Iar educaţia va fi nu doar culinară, ci şi culturală.

Atelierul priveşte copilul ca pe o fiinţă complexă, ca pe o persoană şi i se oferă un întreg concept, în jurul alimentaţiei sănătoase şi al poveştilor frumoase.

Din punctul meu de vedere, această revoluție ar trebui să înceapă încă din burtica mamei, dar niciodată nu a prea târziu :)

În 18 august, la primul atelier adică cel de care îți povestesc, la care am fost prezente eu și Teodora, fiica mea cea mare, Daniela Mişcov şi Andra Cărbunaru a spus o versiune adaptată pentru cei mai mici, a poveştii lui Remy din desenul animat Ratatouille, micuţul şobolan bucătar, care ajunge celebru la Paris, în patria gastronomiei.

Ratatouille e o poveste simbolică, aleasă special, despre educaţia gustului, despre poezia bucătăriei, a preparării mâncărurilor, despre pasiune, entuziasm, perseverenţă şi bucuria de a mânca ceva gustos.  Este şi povestea unui talent. Pentru că micuţul bucătar Remy este unic,  el are ceva special, un dar: gustul şi mirosul lui sunt extraordinare. Iar succesul lui se leagă de un slogan pe care i l-a spus un maestru bucătar: oricine poate să gătească! El ajunge să creadă în acest vis şi până la urmă îl împlineşte.

Visul tău care este? Crezi în el? Faci ceva pentru el?

Ei bine, piticul tău poate învăța principii sănătoase prin joacă și povestit și asa va afla toată lumea, că oricine poate să gătească, iar bucătăria trebuie să fie un spaţiu deschis pentru copii.

Începe și tu educaţia, despre ce mâncăm, cum, de ce, și totul văzând, gustând, mirosind, experimentând. Aşa cum face în poveste Remy, micul bucătar care ajunge mare.

Dar nu ți-am spus ce au gătit piticii…fructe de pădure (afine, zmeură și mure) cu iaurt de bivoliță și miere. Piticuții au mirosit, au gustat, au zdrobit fructele, au amestecat și au gătit pe gustul lor.

Teodorei i-a placut foarte mult acestă experiență. Spun experiență pentru că până acum nu a gătit alături de alți copii în afara surorii ei, Mara.

Ce să-ți spun că Teodora nu și-a mâncat iaurțelul acolo și a cerut un capac pentru a mânca împreună cu Mara acasă. Iar pentru că este un copil minunat care a învățat să împartă cu sora ei mai mică bucuria de a gătii și nu numai :), a cerut și pentru ea un șorț, spunându-mi discret „mami, ce ne facem că Mara o să plângă că vrea și ea la fel ca mine?” și a primit în dar un șorț și pentru Mara.

Mi-au dat lacrimile, sincer îți spun pentru că e mare lucru pentru o mamă să vadă că, copiii ei se iubesc! :)

În fiecare lună, așa cum ți-am mai spus aici Mamă de Vocație | Aflat, plăcut, recomandat…, se va organiza, la Librăria Bastilia,  un atelier de gătit şi povestit, pornind de la ingrediente sănătoase şi poveşti frumoase, dedicat copiilor de 3-5 ani.

Din octombrie se adaugă un atelier MICII BUCĂTARI MAI MARI, pentru copii de 6-10 ani, cu acelaşi profil, de gătit şi povestit, combinând bucătăria cu lectura şi cultura.

De fiecare dată copiii, dar si parintii vor invăţa câte ceva şi despre ingredientele folosite, despre ce beneficii aduc ele in corp, ce substanţe bune conţin, la ce sunt necesare şi ce beneficii avem dacă le mâncăm.

Înscrierile se fac la adresa artelierd@yahoo.com / artelierdproiecte2012@gmail.com sau la tel.  0756 158 764/0724 554 199.

Noutăţi şi detalii vor fi postate constant pe paginile de facebook Artelier D, Proiecte pentru copii, Food Revolution Romania, a Librăriei Bastilia, împreună cu întregul calendar al atelierelor.

Calendarul pentru atelierele destinate copiilor de 6-10 ani urmează a fi postat în zilele următoare, după definitivarea temelor. Pentru acest grup de vârstă, primul atelier are loc în data de 13 octombrie – ora 17, și va avea ca temă fructele.

Preţul este acelaşi pentru oricare dintre ateliere: 35 lei/1 copil+1 părinte.

Pentru mine este o onoare să vorbesc despre acest eveniment, nu sunt platită să îl promovez, dimpotrivă, o fac cu convingerea ca este UN PAS ÎNAINTE pentru mine și că poate fi și pentru tine.

De ce ?

Vei afla doar participând.

Eu și Teodora vom fi prezente la toate atelierele pentru 3-5 ani. Vino și tu !

Vreau să-mi spui dacă ai descoperit ce-i place cel mai mult piticului tău să facă ?

Ce-i relaxează ?

Cu ce preferă să se joace ?

Care este activitatea lui preferată ?

Cu prietenie,
Mariana

Comentarii

comentarii

Comments: 5

  1. lili j. miercuri, 22 august, 2012 at 17:11 Reply

    exista ceva similar in Timisoara? va multumesc. o zi buna!

  2. Mariana joi, 23 august, 2012 at 17:12 Reply

    Buna,

    Imi pare rau dar in acest moment nu exista in Timisoara ceva similar, dar se lucreaza la extinderea Food Revolution in toata tara.
    Te tin la curent!
    Pupici,
    Mariana

  3. Mihaela Batranu miercuri, 29 august, 2012 at 15:42 Reply

    Felicitari, foarte interesan articolul dar Teo m-a dat gata, o adevarata mica bucatareasa..:))bine, am inteles ca si Mara te ajuta in bucatarie, esti o mami model cu doua albinute langa tine.Si eu ma laud cu piticii nostri in bucatarie:ma ajuta la spalat vase, ei se balacesc in apa si eu spal vasele, stoarcem fructe pentru suc, mai rastorna canita dar mami nu se supara…rau, :)), eiii se fac ei mai mari si o sa-i faca lui mami o prajitura..mmmmm….acum doar imprastiem faina prin bucatarie, iar Tudor pune ouale cu tot cu coaja, cica arata mai bine….:))tot e ceva, nu? Va pupam si numai bine….

    • Mariana Balaban joi, 30 august, 2012 at 14:19 Reply

      Multumim! Este o adevarata placere sa “gatit” si sa ne jucam in acelasi timp. :)
      Ma bucur ca-i implici pe pitici in bucatarie si ca le face placere sa te ajute. E foarte important sa-i atragem cat mai aprope de noi, de activitatile nostre dar si de sufletul nostru.
      Va pup si astept sa-mi povestiti ce gatiti voi impreuna cu piticii! Puteti incerca o inghetata la inceput! Cea de afine se face foarte repede:). Gasesti reteta pe blog!
      Mariana si zuzulinele de la racoarea Salinei Slanic Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


8 − trei =