Bucate alese pentru toate nazurile

Fetele au avut poftă de o supă sau ciorbă, așa că tot gândindu-mă mi-am adus aminte de supa de linte. Poate nu ai încercat-o până acum, dar lintea este foarte gustoasă, dar și o sursă importantă de proteine și fier, care în comparație cu fasolea fierbe în 30-60 minute. Nu uita să o pui în apă de seară până dimineața!

Lintea se găsește în 3 variante: verde, roșie și galbenă. Eu le-am testat doar pe primele 2 și sunt foarte încântată, iar fetelor le place atât supa cât și mâncărica de linte care urmează săptămâna viitoare :)

Lintea ca și celelate alimente care conțin fier, este de preferat a se consuma împreună cu zeama de lămâie sau alt aliment care conține vitamina C. De ce? Nici eu nu am știut, dar fierul se absoarbe în corp mai bine în prezența vitaminei C.

Uite 2  link-uri foarte utile despre fier http://prodieta.ro/fierul-supliment-carenta-de-fier-alimente-bogate-in-fier/ și vitamina C http://prodieta.ro/vitamina-c-lista-alimente-ce-contin-vitamina-c-beneficiile-vitaminei/.

Acum să trecem la treabă…

Micul dejun: (4 porții)

1 pahar cu lapte de migdale, rețeta aici http://ligiapop.com/2011/01/30/ligias-kitchen-lapte-de-migdale/

cereale intergale fără zahăr

miere după gust;

semințe de floarea soarelui/dovleac/susan/in (se găsesc în marile magazine și în plafaruri) măcinate la râșnita de cafea sau la blender de viteză mare (cel puţin 1000W) – este o investiție ce merită şi se amortizează foarte repede.

Gustarea: Un fruct de sezon (mere românești)

Prânz

Supă de linte (6 porții)

Ingrediente:
- 150gr linte verde uscată (lăsată la hidratat de seara până dimineața);
- 1 ardei  roșu
- 1 morcov
- ½ țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 ceapă
- 2 linguri de ulei de măsline
-1 lingură sare
- o legătură de pătrunjel
- 4 căței de usturoi
- ¼ lingurita cimbru
- o lămâie

Mod de preparare:

Se spală bine lintea apoi se pune la fiert. După 10 minute de fierbere, se adaugă zarzavatul curătat, spălat și dat prin răzătoare. Această supă trebuie să fiarbă la foc potrivit până când boabele de linte s-au înmuiat bine. Se adaugă usturoiul bine pisat și cimbrul.

Când s-au  fiert, se oprește focul şi se adăugă sarea neiodată (găseşti în ghidul gratuit  „6 secrete pentru a-ți feri copiii și familia de otrăvuri” de ce se adaugă la final) şi pătrunjelul tăiat mărunt.

Când se răceşte (sub 40 grade Celsius) – cât să poată fi mâncată – se adăugă uleiul de măsline.

Se servește acrită cu zeamă de lămâie pentru gust dar și pentru că așa cum ți-am povestit mai devreme lintea conține fier, iar acesta se abroabe mai bine în corp în prezența vitaminei C.

Ghiveci de legume cu mămăliguță

Ingrediente:

- 4 roşii cărnoase
- 2 cepe
- 1 dovlecel
- 4 cartofi
- 1 vânătă mare
- 1 ardei roşu
- 2 căţei de usturoi
- 3 linguri de ulei
- 1 foaie de dafin
- 1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa, se taie în două, apoi în inele subţiri. Se spală dovlecelul şi vânăta, li se taie codiţele, apoi se taie în bucăţi. Se spală ardeiul, se curaţă de seminţe şi de nervuri, apoi se taie în bucăţi. Se spală și se taie cuburi mari roşiile. Se curăţă căţeii de usturoi şi se toacă mărunt sau se trec prin presa de usturoi.

Eu le-am pus pe toate în vasul roman despre care ți-am mai povestit aici Mamă de Vocație | Simplu, răcoros și sănătos. Tu poți folosi ce ai în casă, o tavă sau un vas de yena și… la cuptor cu el pentru 40 minute la foc potrivit.

La sfârșit se  adaugă sare neiodată, piper după gust și pătrunjelul tocat.

Când se răceşte sub 40 grade Celsius – (cât să poată fi mâncat) se adăugă uleiul de măsline – tot în ghidul gratuit „6 secrete pentru a-ți feri copiii și familia de otrăvuri” afli de ce.

Noi am mâncat ghiveciul cu mămăliguță și a fost delicos…

Gustare:

16.00 un alt fruct de sezon (nectarină)

17.00 Desertul

Inghetata de afine

Ingrediente:
- 1 pahar mic de afine (100gr)
- 1/2 cană (100ml) lapte de soia (mod de preparare http://www.cristelageorgescu.ro/un-truc-pentru-prepararea-laptelui-de-soia/05/2011/)
- 1 banană
- ½ linguriță de vanilie-bourbon
- miere după gust

Se pun la blender toate ingredientele după care pui în forme de gheaţă sau în căniţe mici de plastic în care să poți introduce un băţ, pentru a ieşi înghețata pe băţ.

Așa cum ți-am mai povestit, eu am folosit trusa de bucătărie a fetelor care are forme micuțe şi lingurițele foarte mici din set.

Noi „gatim” împreună deserturile, în special înghețata, iar piticele sunt așa de încântate :)

Această „mită”  m-a ajutat să o fac pe Teodora să adoarmă mult mai repede la prânz cu gândul la înghețata ce urmează….

E foarte distractiv! Incercă și tu!

Zuzulicele au savurat-o cumintele pe canapea. Iar eu am profitat sa mă relaxez puțin citind, că sunt și eu OM, nu?

Și Mara știe asta! Mami OM! Pentru că atunci cand nu am timp pentru mine, le spun că și mami e OM. Este așa de haoiasă când spune, Mami OM! Tetea (așa îi spune Teodorei) OM, Tati OM, Io OM!

Cina

Mămăligută cu branză tofu

Pentru că ne place foarte mult mămăliguța și am făcut cam multă la prânz, de seară am mâncat-o cu brânză tofu.

Brânz tofu o cumpăr de aici http://magazin.curteabrancoveneasca.ro/?cat=23, dar se găsește și în marile magazine această marcă, am descoperit de curand J sau o poți prepara în casă. O să-ți povestesc cum în curând!

Nu-i greu, trebuie doar să vrei!

Gândește-te că vine toamna/iarna și trebuie să-l pregătim pe pitic, chiar și pe noi de viruși.

Cel mai bun mod de a crește imunitatea piticului tău este să-i dai de acum multe fructe și legume crude, nu siropele din comert. E cel mai usor așa, dar nu dă prea mari rezultate!

Pregătesc un articol cu câteva „licori” preparate în casă, care pe mine m-au ajutat iarna foarte mult, iar piticele mele au răcit foarte rar.

Incearcă măcar o singura dată și vei vedea cât de simplu, gustos și sănătos este gătitul astfel!

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


7 + sase =