Febra bate filmul

Pentru că în ultima lună m-am tot lovit de această problemă, m-am hotărât să scriu cum procedez eu când piticele mele fac febră. Este o metodă foarte diferită de cea recomandată de medicii pediatrii în general.

Trebuie să menţionez că nu sunt o mamă panicoasă şi încerc să am curajul, răbdarea şi puterea de a-mi trata copiii altfel când au febră. Metoda este tot una validată de multe alte mămici, sănătoasă, ce încurajează sistemul imunitar să lupte cu viruşii pentru a-i distruge.

În primul rând este bine de ştiut ce înseamnă febra şi care sunt cauzele apariţiei ei?

La persoanele sănătoase temperatura corporală normală este între 35,8- 37,2 ˚C. Starea febrilă apare de cele mai multe ori în contextul unor boli de natură infecţioasă (cauzate de virusuri, bacterii, paraziţi).

La copii febra poate constitui un element alarmant pentru mamă, iar la copiii mici este important controlul curbei termice deoarece febra poate duce la apariţia convulsiilor febrile.

Schema de febră recomandată de cei mai mulţi medici pediatrii este:
- ibuprofen
- paracetamol supozitor sau suspensie sub diverse denumiri (Eferalgan, Calpol…)
- novocalmin supozitor sau algocalmin fiola. – in caz de febra peste 39,5.

Modul de administrare îl găsiţi pe prospect, dar eu nu recomand şi nu folosesc decât extrem de rar aceste produse farmaceutice. De la ibuprofen Teodora, fiica mea cea mare, face caca cu sânge, iar Mara (am încercat doar o singura data când temperatura ei era foarte mare, peste 39,5) nu a vrut sa îl accepte, aşa că a trebuit să apelez la altceva.

Se întâmplă că sora mea, Georgiana, studiază medicina în Anglia. Am rugat-o deci pe ea să-mi povestească ce a învăţat la facultate despre ibuprofen, aspirină şi paracetamol. Am aflat că algocalminul este interzis in Anglia. Oare de ce, m-am întrebat…?

Uite ce am aflat de la ea:
“Paracetamolul, împreuna cu aspirina şi ibuprofenul, sunt analgezice aparţinând clasei de non-steroizi antiinflamatori. Principalul lor rol, după cum sugerează numele categoriei, este de a reduce durerea, inflamaţia (în principal reduc umflăturile) şi febra.

În ceea ce priveşte durerea, ea poate fi:
A) provocata de afectarea unui ţesut situat în apropierea unui nerv şi poate fi tratată prin administrarea de analgezice;
B) cauzată de afectarea sau chiar distrugerea unui nerv senzitiv ce transmite informaţia de la receptor la centrul nervos, situaţie in care paracetamolul şi cel din familia lui nu mai au niciun efect.

Acum că am lămurit principalele efecte ale paracetamolului şi ale celorlalte medicamente înrudite, este important de menţionat că, deşi acestea fac parte din aceeaşi clasă, ele au un mecanism de acţiune diferit asupra stomacului. Astfel că, aspirina este cea mai dăunătoare dintre toate cele trei mai sus menţionate (repet, pentru stomac), fiind urmata de ibuprofen şi, pe ultimul loc, paracetamolul, care este considerat a fi “blând cu stomacul”.

Aspirina, mai puţin ibuprofenul, distruge mucoasa stomacala provocând ulcere gastrice. De aceea este de preferat ca aspirina sa fie administrată cu un polimer ce îi interzice a fi absorbită la nivel stomacal pentru a-şi putea face efectul dorit, fără a afecta organismul din alte puncte de vedere.

În ceea ce priveşte acţiunea paracetamolului, el nu are rol antiinflamator, aşa cum au aspirina şi ibuprofenul. El acţionează doar asupra receptorilor de la nivelul creierului, reducând durerile de cap şi scăzând febra.

Deci, pentru dureri de cap si febra administram mai bine paracetamol, pentru inflamatii folosim aspirina, dar cu un pic de ajutor pentru a nu distruge mucoasa stomacala si a ne alege cu un ulcer de toată frumuseţea.

Acum că am tot lăudat paracetamolul, presupun că iţi dai seama că nici el nu este perfect având în vedere că este un produs chimic. Odată ingerat, este metabolizat în organism în două etape. În urma primei reacţii paracetamolul este transformat într-un produs toxic care, în urma celei de-a doua reacţii (realizată cu ajutorul unei substanţe produse de ficat) va deveni non-toxic. Astfel că, în cazul administrării unor cantităţi exagerate de paracetamol (supradozaj), ficatul rămâne fără substanţa folosita în cea de-a doua reacţie. Hepatocitele sunt distruse treptat, iar noi avem de suferit (aţi auzit de necroza biliara nu?).

Vesti şi mai proaste pentru fumători: în cazul lor, rezervele substanţei produse de ficat descresc şi mai rapid, ceea ce măreşte şansele afecţiunilor ficatului.

Sfaturi de top:
• Nu lua paracetamol cu suc de grapefruit pentru că administrarea paracetamolului împreuna cu acest suc duce la creşterea concentraţiei de paracetamol în sânge şi poate avea efecte grave;
• Sucul de grapefruit este însă foarte bun pentru tratarea şi prevenirea arterosclerozei şi a cancerului;
• Absorbţia paracetamolului este încetinita de mâncăruri bogate în carbohidraţi şi de alte legume precum: varza, broccoli si varza de Bruxelles;
• Pentru a proteja ficatul, administrează pastilele Milk Thistle (se găsesc în Romania sub acelaşi nume);
• Pentru a prelungi efectul paracetamolului în organism şi a administra astfel mai puţine tablete, este de ajutor vitamina C.”

Sursele sunt cursurile ei de la facultate si urmatoarele site-uri: http://www.sutterhealth.org/healthwise/index.cfm?A=C&hwid=hn-1072008
http://www.livestrong.com/article/439219-effect-of-grapefruit-juice-on-paracetamol/

Eu tratez febra in mod diferit deoarece febra este un semn ca organismul luptă cu microorganismele ce provoacă boala! Cum se întâmplă acest lucru? Cu ajutorul anticorpilor produşi de organism, ce reprezintă oponenţii naturali ai virusilor, bacteriilor, etc….aflaţi în organism. Anticorpii detectează viruşii şi, prin creşterea temperaturii, luptă pentru distrugerea acestora.
Daca febra este sub 39 grade Celsius nu intervin cu antitermice deoarece opresc astfel organismul din lupta pentru distrugerea viruşilor şi bacteriilor.
Pe timpul febrei, cea mai importanta este hidratarea.
Gasiti mai jos recomandarea doamnei dr. Christa Todea – Gross pe blog-ul Cristelei Georgescu http://www.cristelageorgescu.ro/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=74#postid-335 cu care sunt total de acord.
“Dacă (copilul) are febră: va fi hidratat cu ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe preparate personal, supe, (în funcţie de vârstă) iar febra (până la 38 grade Celsius la sugarii sub 7 luni şi 39 grade Celsius la cei peste 7 luni) nu se va combate cu antitermice ci prin împachetări sau frecţii cu oţet/ spirt sanitar.
Pe cât posibil să nu se folosească medicamente antitermice, antiinflamatoare (Nurofen), antialgice (Algocalmin), Paracetamol şi nicidecum antibiotice.
Organismul se apără prin febră care este benefică şi timp de 3 zile nu se va trata. Prin tratarea febrei se provoacă o imunosupresie.
Apetitul revine după cele trei zile de febră şi copilul va fi din nou energic şi sănătos. Scutecele gen „pampers” nu sunt indicate în febră, căci reţin căldura. Dacă nu scade febra în ziua a 4-a, este recomandată o investigare mai minuţioasă.
Sub vârsta de 6 luni, sugarul nevaccinat, bine îngrijit, nu are niciun motiv să facă febră, având încă anticorpii de la mamă, iar dacă este alăptat la sân este foarte bine protejat de infecţii. Dacă totuşi apare febra, trebuie găsită cauza. Un sugar vaccinat va face inevitabil febră după fiecare vaccin fiindcă i se induce o uşoară stare de viroză. Febra va fi tratată în majoritatea cazurilor cu antitermice care provoacă imunosupresie. Aceasta la rândul ei va predispune la alte viroze şi infecţii care din nou vor fi tratate cu antitermice, antiinflamatorii sau chiar antibiotice. De la naştere şi până la 6 luni un sugar în România primeşte „doar” 19 vaccinuri. În felul acesta se formează un cerc vicios din care copilul va ieşi cu un sistem imun bulversat, depăşit de situatie şi predispus la infecţii şi boli alergice.
După vârsta de 6 luni, copilul nevaccinat nu mai este apărat de anticorpii de la mamă, dar el îşi formează propriul sistem imun. Acum pot apărea infecţii uşoare, cu febră, iar tratamentul trebuie să fie unul cât mai puţin agresiv şi fără antibiotice (acestea sunt ineficace în viroze şi scad imunitatea). Febra apărută din cauza erupţiilor dentare nu va fi tratată cu antitermice.”

Pentru părinţii copiilor care fac febră mare voi descrie pe scurt câteva remedii homeopate utile în acest caz, recomandate de Dr. Simona Bărnuţiu, pe site-ul http://www.sfaturimedicale.ro/febra-copiilor-combatuta-homeopatic-.html

“Belladona CH9 este util dacă debutul este brusc, cu febră mare şi transpiraţii, faţa copilului este congestionată, obrajii sunt roşii, capul şi trunchiul fierbinţi, iar mâinile şi picioarele reci. Este un remediu util în stările acute tip otită, faringo-amogdalită, pneumonii, infecţii urinare. Boala se declanşează ca o furtună şi toate simptomele au intensitate foarte mare.

Aconit CH9 poate fi administrat dacă debutul febrei a fost brutal, pielea este uscată şi copilul are sete foarte intensă. Episodul apare de obicei după expunerea la vânt copilul trezindu-se înspăimântat după 1-2 ore de somn.

Bryonia CH9 se administrează tot în situaţiile acute produse de infecţi,i de data aceasta mai severe, gen meningită, gripă. Este un remediu foarte util în caz de apendicită acută. Febra se dezvoltă mai lent şi este asociată cu dureri intense agravate la cea mai mică mişcare. Pacientul preferă sa nu vorbească deloc şi să stea nemişcat. Pacientul are sete intensă şi doreşte să bea cantităţi mari de apă la intervale mari de timp.

În cazul unei febre apărute de obicei la 0-3 a.m. sau 12-3 p.m. administrăm Arsenicum album CH9. Bolnavul este foarte agitat şi speriat, are frisoane şi bea lichide cu înghiţituri mici şi dese.

Febra apărută în contextul erupţiei dentare poate fi combătută cu remediul Chamomilla CH9. Copilul este foarte iritabil şi vrea să fie purtat în braţe.

Eupatorium perfoliatum CH9 este un remediu foarte util în gripa care evoluează cu febră foarte mare. Febra este precedată de frisoane foarte intense şi în ciuda acestora pacientul cere lichide reci. Pacientul este foarte agitat şi acuză dureri intense ale oaselor.

Ferrum phosphoricum CH9 se administrează în cazul unei febre înalte, peste 39 grade Celsius, febră care apare de obicei fără simptome caracteristice, fiind greu să depistăm la început punctul de plecare al infecţiei.

Aceste remedii se administrează la început des, din oră în oră iar ulterior, după ameliorarea simptomatologiei, ritmul administrării se poate rări. Dacă cazul evoluează bine se continuă administrarea a 3 granule de 3 ori pe zi încă câteva zile. La copiii mici granulele se pot dizolva în 20 ml apă administrându-se câte o linguriţă din 10 în 10 minute (aproximativ 3-4 administrări).

Doresc să specific că tratamentul homeopat nu înlocuieşte întotdeauna un tratament cu antibiotice. În funcţie de gravitatea şi complexitatea cazului, medicul va fi cel care va alege conduita terapeutică pentru fiecare caz în parte. Alegerea este a fiecăruia dintre noi. Preferăm să dăm peste cap sistemul imunitar al copilului, sau să îl ajutăm cu remedii mai blânde, care să îl ajute în lupta cu boala? Cum spuneam şi în ghidul gratuit pe care ţi-l ofer pentru download pe blog, al carui mesaj este
“6 SECRETE PENTRU A-ŢI FERI COPIII ŞI FAMILIA DE OTRĂVURI”

Comentarii

comentarii

Comments: 4

 1. sim joi, 26 iulie, 2012 at 10:37 Reply

  Super! am aceleasi principii cu privire la antibiotice si vaccinuri. carry on!

 2. Mihaela Batranu vineri, 27 iulie, 2012 at 09:12 Reply

  Super articol….nici eu nu sunt pt.antibiotice, noroc ca am o doctorita pediatra super care m-a invatat ca mai intai sa incercam tot ce este naturist si in ultima faza apelem la antibiotice si asa am ajuns sa apreciem tratamentele hemeopatice. :))

  • Mariana Balaban vineri, 27 iulie, 2012 at 09:30 Reply

   Multumesc mult!
   Ma bucur mult ca folositi metodele tratamentele naturiste si homeopate, iat cele alopate sunt ultima solutie.
   Sunt uimita cand vad cate efecte secundare au mai toate medicamentele.
   Va pup si fiti pe aproapre ca urmaeaza multe articole super utile.:)
   Mariana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ 2 = unsprezece