Oare ce ne spun copiii prin DESENELE LOR?

desen 1

Cum arata desenele piticului tau?

Ti-ar place sa stii ce vrea sa-ti spuna prin desenele lui?

Fetitele mele au desenat inca de mititele, iar eu recunosc ca am fost intotdeauna fascinata  de desen, in special de pictura si mai ales de culori. Iubesc culorile! :)

Recunosc ca mi-am dorit intotdeauna sa stiu ce se afla in spatele desenelor piticelor mele.

Copiii inca de la un an deseneza mult, cu entuziasm si imaginatie.

A desena la aceasta varsta  nu inseamna numai a produce cu placere o lucrare frumoasa pe care o va admira toata familia. A  desena inseamna in acelasi timp a gasi echilibrul afectiv, a exprima ceea ce nu stie  sa spuna prin cuvinte: increderea in sine,  bucuria, tristetea, frica, etc. Copilul se deschide cu generozitate  prin desen. Din acest motiv, a desena este la fel de important pentru copil, ca si pentru parinti, desenele sale fiind o reala sursa de informatii.

Teodora, fetita mea cea mare, avea in jur de doi ani, cand a mers  la un curs de creativitate organizat de un psiholog. Mi-a placut foarte mult ideea. :)

Pictau cu degetele, modelau, faceau tot felul de joculete, iar dupa putin timp au inceput sa picteze cu pesula pe hartie sau pe diverse obiecte din ipsos. Era foarte distractiv si Teodora mergea cu mare bucurie la atelierul de creativitate.

De obicei o insotea sotul meu, care iesea ma devreme de la servciu si imi aduc aminte ca era iarna, frigut, locatie destul de departe de casa, dar pentru ca-I placea foarte mult si pentru ca stiam cat de mult conteaza sa socializeze cu pitici de varsta ei, sa se exprime liber pentru creatiile ei si sa fie indrumata de o persoana calda si pasionata de ceea ce face.

Desenul nu este doar o modalitate de autocunoaştere şi de autodezvoltare, ci şi un mijloc de comunicare şi de intrare în relaţie cu alte persoane, prin utilizarea desenului în grup. Culorile alese, tipul de instrument pentru desen, modul în care desenează, suprafaţa ocupată pentru a se exprima, toate acestea sunt detalii foarte importante pentru cunoaşterea persoanei. Desenul îi ajută să comunice, să accepte şi să colaboreze.

Desenul poate fi utilizat în diferite scopuri:

  • ca test al nivelului mental, evaluarea inteligenţei cu ajutorul desenelor;
  • ca mijloc de comunicare, testându-se astfel nivelul de dezvoltare al limbajului şi al comunicării în general;
  • ca mijloc de explorare al afectivităţii copilului;
  • ca mijloc de cunoaştere al propriului corp şi al orientării în spaţiu.

desen 2Dispozitia copilului este exprimata si de culorile folosite in desen. Daca impresia generala este vesela, luminoasa, putem deduce faptul ca dispozitia emotionala a copilului este echilibrata. Dimpotriva, daca desenul este intunecat, sumbru, avem motive sa cercetam mai indeaproape starea afectiva a copilului.

Un copil caruia ii merge bine face desene vesele, bogate si colorate. Daca are probleme, lucrul acesta se va vedea in desenele sale, care vor fi afectate si nu vor mai semana cu celelalte. In asemenea situatii, este posibil sa foloseasca predominant culori mai tari sau mai intunecate, desenul sa fie repetitiv, iar impresia generala mai agresiva.

Desenul ajuta la dezvoltarea:

  • Spiritului de observaţie
  • Gândirii logice
  • Creativitatii

Pentru ca ne-am mutat foarte departe de locatia unde se tineau cursurile am incercat sa caut in zona un astfel de atelier, dar nu am gasit.

Din intamplare, asteptand-o pe culoar pe Teodora sa-si termine desenul inceput la gradinita am intrat in vorba cu o mamica care-mi spunea ca si ea pateste acelasi lucru cu baietelul sau.

Am inceput sa-I povestesc ca Teodorei ii place mult sa deseneze, si mai ales ca picteze. Ca la gradinita picteaza destul de rar, fiind la gradinita de stat unde sunt destul de multi in grupa si ca mi-ar placea tare mult sa gasesc un atelier de pictura unde sa merga, asa cum facea cand era mititica.

imagesDoamna mi-a zambit si cum multa timiditate mi-a spus ca este pictor atat ea cat si sotul si ca i-ar placea sa organizeze astfel de cursuri, dar ca ea nu prea stie cum sa adune copii.

Nu-mi venea sa cred….mi-a placut foarte mult …si am rugat-o sa-mi spuna unde este atelierul si sa se gandeasca la o oferta si la un pret.

In aceaisi zi mi-a trimis email cu tot ce aveam nevoie pentru a le prezenta celolalti parinti. Din 25 de copii cati sunt in clasa Teodorei  s-au inscris 8.

Este minunat…iar Teodoara este foarte fericita.

A mers si Mara de cateva ori si a fost fascinant sa-mi vad piticele pictand pe aceiasi bucata mare de hartie….atat de diferit, atat de colorat…atat de minunat..

Sa ne deschidem deci spre sufletul lor gingas si frumos.

Nu rata nicio ocazie in care sa fii nepasatoare la trairile lui emotionale, necazurile si problemele lui, care le exprima in special prin desen!

Nu lasa nicio zi in care sa nu pui tot sufletul spre educarea piticului tau!

Si sa nu uit…am gasit o carte pe care o caut de ani de zile, care te va ajuta si pe tine sa deslusesti desenele piticului tau si sa-ti cunosti copilul mai bine.
Cartea se numeste „Desenele copilului tau – Interpretari psihologice”, autor Evi Crotti, Editura Litera.

PS: Revin cu un articol dupa ce termin cartea :)

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


cinci − 4 =