PRAJITURA „MARTISOR” de la Piciul Bucatar la TV

Nici mie nu-mi vine sa cred cat de celebru a devenit “Piciul bucatar” :)

Sunt incantata de cat de interesate cu mamicile de mancarea sanatoasa dar si mai cu chef de gatit sunt piticii care abia asteapta duminica sa BUCATARIM.

Dupa doua editii de Pici bucatar, am primit propunerea Oanei, de la Jurnal pentru copii TV Digi 24, de a filma cum gatim noi duminica la 11 la Castelul Bucuriei.

Am fost foarte emotionata…nici nu ma gandisem ce voi gati cu piticii duminica ce urma. Am tot stat pe ganduri si mi-am spus sa ar fi minunat daca as gati ceva special, ceva care sa aiba legatura cu primavara, cu martie, cu martisorul.

Pentru ca martisorul este simbolizat prin alb si rosu, am decis ….gatim…..PRAJITURA „MARTISOR” o prajiturica raw vegana inventata de mine dupa principii pe care cei ce gatesc astfel le stiu deja foarte bine si fiind bineinteles inspirata dupa blog-ul prietenei mele dragi, Ligia Pop, care tocmai a devenit mamica. :)

INGREDIENTEprajitura martisor

 200 GR CAJU CRUD

100 -150 ML APA ZEAMA DE LA ½ LAMAIE

½ PASTAIE DE VANILIE SAU 1/2LINGURITA VANILIE DE BOURBON

MIERE DUPA GUST (1 LINGURA)

½ kg CAPSUNI

1 RODIE – pentru ornat

 

Alunele de caju se pun la hidratat pentru cel putin o ora intr-un bol de sticla cu apa cat sa acopere alunele cu trei degete. Vei vedea ca acestea isi vor dubla dimensiunea si vor capata cun gust mai placut, se vor activa toate emzimele si vor fi mult mai usor de digerat.

Alunele de caju se pun la blender sau robot impreuna cu apa, mierea, zeama de lamaie si vanilia.

Se mixeaza 2-3 minute.

Capsunile e spala foarte bine, se indeparteaza coditele, se taie cubulete si se amesteca cu compozitia mixata.

Se pune totul intr-un paharut sau forma de prajitura (eu am cumparat de la IKEA si se orneaza pe deasupra cu rodie.

Stii cum se curata rodia fara sa te murdaresti si fara sa stropesti totul in jur?

Tai rodia pe jumatate transversal si o pui intr-un bol cu multa apa, astfel poti scoate bobitele din rodie foarte usor…

Poti vedea cum au gatit Picii bucatari Prajiturica “Martisor” in filmutetul de mai jos.

[jwplayer mediaid="1949"]

Au fost minunati, nu-i asa?

Maine la Piciul bucatar gatim ciocolata sanatoasa…

Ce zici, te-am convins? Vii sa gatim impreuna?

Mai sunt doar trei locuri.

Costul atelierului este de 40 lei in care este inclus: distractia gatitului impreuna, gustarica sanatoasa preparata chiar de piciul tau si jumatate de ora la locul de joaca.

Suna incitant, nu?

Te poti inscrie aici!

Ti-am pregatit mai jos cateva cuvinte despre fiecare aliment folosit in preparerea prajituricii nostre, pentru ca dupa fiecare atelier imi doresc foarte mult ca fiecare pitic participant sa plece cu cel putin o informatie noua, sa aiba ce povesti acasa si bineinteles sa o ajute pe mamica, bona, bunica la prepararea mancaricilor cu o alta indemanare si incredere in fortele proprii de bucatar. :)

 

ALUNELE DE CAJU

caju

Alunele de Caju provin din Brazilia, iar astazi se cultiva in India, Mozambic, Tanzania, Brazilia si Kenya.

Mărul de acaju

Mărul de acaju creşte într-un copac tropical înalt de circa 12, până la 15 metri. Aluna de acaju creşte pe mărul de acaju. Uneori pe un singur măr de acaju creşte mai mult de o alună de acaju. De altfel, mărul de acaju, care poate varia în culoare de la galben la roşu, este comestibil. Poate, de asemenea, fi consumat sub formă de suc de acaju.

Prelucrare elaborată

Alunele de acaju necesită o prelucrare elaborată. Mai întâi, alunele de acaju sunt prăjite în coajă pentru a putea apoi să se spargă această coajă. Pe urmă alunele sunt crăpate, uneori manual în unele ţări. Rezultă alunele de acaju care însă mai sunt acoperite de o peliculă care trebuie îndepărtată manual. Acesta este unul din motivele pentru care alunele de acaju sunt scumpe.

Valoare nutriţională

Copacii de acaju care cresc în regiuni tropicale conţin mai mult seleniu decât copacii din Europa sau America de Nord datorită solului în care cresc. Alunele de acaju sunt o bună sursă de magneziu şi fosfor. Magneziul joacă un rol important în întărirea oaselor şi în activitatea enzimelor. Ele conţin şi fier. Fierul este o parte importantă a hemoglobinei, o componentă elementară a celulelor roşii de sânge. Celulele roşii de sânge transportă oxigenul de la plămâni către restul organismului.

 

MIEREA

miere

Proprietati esentiale ale mierii

• Este un exceptional indulcitor natural.
Satisface repede cererea de energie a organismului.
• Ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
• Este un calmant care linisteste organismul.
Combate insomnia.
• Are actiune usor laxativa si antiseptica.
Este asimilata usor si repede, nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala.
• Este un bun expectorant, diluand secretiile bronhicesi si combatind tusea.
• Extern are efecte cicatrizante fiind recomandata in cazul cosurilor, arsurilor si ranilor.

! Mierea nu se fierbe pe foc pentru a fi dezaharisita, deoarece se pierd substantele nutritive devenind cancerigena. Preferati mierea zaharisita caci ea contine toate substantele hranitoare.
Mierea din piata de cele mai multe ori este reincalzita pentru a nu fi zaharisita si pentru a arata limpede in scopul unei bune vanzari.

Nu folositi niciodata miere in bauturi fierbinti, doar caldute, deoarece miere incalzita peste 40 grade C produce o enzima puternic cancerigena.

 

VANILIA DE BOURBON – este vanilia de cea mai buna calitate

vanilie2
Vanilia este cea mai populara aroma din lume pentru dulciuri. Foarte intensa in ce priveste gustul si foarte aromata, vanilia nu da numai identitate unei mincari, dar evidentiaza si celalte gusturi.

Vanilla are o floare frumoasa, ce rezista doar o singura zi.

Vanilia un gust dulce fiind folosita in multe deserturi si feluri de mancare dulci, aromandu-le si facandu-le mult mai gustoase.

Zaharul vanilinat din comert este un produs obtinut in mod sintetic ce distruge toate proprietatile vaniliei. O modalitate simpla, dar deloc sanatoasa de a obtine zahar vanilat este amestecarea zaharului cu una sau doua pastai de vanilie.

Inainte de a fi folosite pastaile de vanilie se taie pe lung si se extrage astfel continutul acestora, coaja nefiind utilizabila.

Pastaile de vanilie se patreaza in recipiente inchise etans pentru a pastra aroma timp indelungat.

Proprietatile vaniliei:

Antiacid – adauga citeva picaturi de esenta de vanilie la salatele de fructe, la ananas sau la sosuri pe baza de citrice, pentru a le da un plus de gust dulce si pentru a le face mai putin acide.. In sosul de rosii, un pic de vanilie neutralizeaza aciditatea acestora.

Potentiator – da un nou sens aromelor fructelor sau alimentelor mai putin aromate.

Emulsifiator – este ideala pentru prajiturile la cuptor sau la sosurile cu smintina, pentru a diminua aromele prea puternice .

Indulcitor natural – cateva picaturi de aroma de vanilie adaugate la legume, cartofi si sosuri de salate evidentiaza gustul dulceag al acestora.

Calmant – cateva picaturi de vanilie turnate intr-un pahar cu apa minerala: un remediu perfect pentru durerile de stomac. Daca ti-ai ars limba cu un lichid fierbinte, picaturile de vanilie sint excelente pentru a diminua senzatiile neplacute.

Luptator impotriva gustului iute – vanilia neutralizeaza efectul ardeilor iuti, reliefind, in schimb, gustul dulceag al acestora.

Relaxant – in aromoterapie: aroma de vanilie calmeaza si linisteste.

 

CAPSUNILE

capsuneSunt recomandate în afecţiuni renale, reumatism, gută şi în caz de digestie leneşă şi de hipercolesterolemie. În plus, pot fi consumate şi de diabetici.

În proporţie de 89%, căpşunile conţin apă, ceea ce înseamnă că sunt alimente ideale în curele de slăbire. În plus, înmagazinează o cantitate destul de ridicată de săruri de potasiu (140 mg%) şi de fosfor (30mg/dl). Totodată, mai conţin calciu, sodiu şi fier şi mici cantităţi de acid salicilic, precum şi principalele microelemente (sulf, siliciu, iod şi brom). În plus, este o sursă bună de vitamina A, B1 şi B2, precum si vitamina C.

 

RODIA

rodieRodia este foarte sănătoasa şi pentru viitoarele mamici pentru că protejează creierul bebeluşului de eventualele probleme ce pot să apară în timpul evoluţiei acestuia. Pentru femeile care vor un bebe dar nu reuşesc sucul de rodii este recomandat pentru feritilitate.

Rodia este alimentul minune, atât pentru sănătate cât şi pentru frumuseţe. Bogată în vitamine şi microelemente, precum potasiu, acid folic, vitamina C, protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a gripei, este un foarte bun antiseptic, are capacităţi de cicatrizare şi întăreşte imunitatea. Bobiţele roşii sunt pline de antioxidanţi care au menirea de a apăra organismul de efectele colesterolului rău, vinovat de depunerile de grăsime, ce acoperă şi blochează vasele de sânge. Deasemenea antioxidanţii aflaţi în rodie, contribuie la menţinerea tinereţei şi supleţei pielii.

Iti place? Stii de ce am cautat poze si informatii utile?

Pentru tine si piticul tau drag!

Te rog sa-i povestesti piticului tau, macar doua cuvinte despre fiecare aliment…sa-i arati cum este copacul in care cresc capsunile.

Din pacate din ce in ce mai multi copii nu mai reusesc sa culeaga si nici macar sa vada cum arata in realitate fructul in copacul sau.

Cu drag, zambete si ganduri bune,
La datorie pentru binele tau si al piticului tau,
Mariana Balaban de la Castelul Bucuriei imediat dupa portia de buna dispozitie de Kindermusik de samabata dimineata cu picii de la 18 luni la 6 ani.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− opt = 0